15/12/09

Triffids και Yeah! στο Gagarin τον Απρίλιο

triffids yeahΉταν 6 Νοεμβρίου 1987. Ο κόσμος είχε γεμίσει το ιστορικό Ρόδον, στα επίσημα “εγκαίνιά” του. Γύρω στις 11 το βράδυ, ένας ψηλόλιγνος νεαρός από την Αυστραλία μας είπε καλησπέρα, με εκείνη την χαρακτηριστικά ζεστή φωνή του, ενώ οι υπόλοιποι μουσικοί που αποτελούσαν τους Triffids έπαιρναν τις θέσεις τους γύρω από εκείνον. Αμέσως μετά, οι πρώτες νότες του “Wide Open Road” πλημμύρισαν τον χώρο και τις καρδιές των παρευρισκόμενων...

Πέρασαν πάνω από δύο δεκαετίες από τότε. Πλέον, μπορούμε μόνο να υποθέσουμε πως θα αντιμετώπιζε ο David Mc Comb την πρόσφατη αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τους Triffids, της σπουδαίας μπάντας που αποτέλεσε το βασικότερο και πιο κραταιό όχημα έκφρασης για τον ίδιο και την διαχρονική μουσική του, η οποία παραμένει μοναδικά όμορφη, ζωντανή και επίκαιρη. Η απώλειά του - τραγικά νωρίς, στις αρχές του 1999 – έγινε αισθητή όχι μόνο από τους φίλους και τον αδελφό του στο συγκρότημα, αλλά και από θαυμαστές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 2006, στο Hasselt του Βελγίου, οι εναπομείναντες Triffids πείστηκαν να παρουσιάσουν ζωντανά τα τραγούδια του David Mc Comb για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια. Την ώρα που βρίσκονταν στη σκηνή και άκουγαν αυτά τα τραγούδια να ξετυλίγονται, το ένα πίσω από το άλλο, σαν μία τέλεια σειρά από κύματα, συνειδητοποίησαν πως ο καλύτερος τρόπος για να θυμούνται και να γιορτάζουν τη ζωή του φίλου τους είναι μέσα από τη μουσική του.

Το τρίωρο show “A Secret In The Shape Of A Song” / The Triffids and Friends play the songs of David Mc Comb παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Festival του Sydney, το 2008. Την Παρασκευή 23 Απριλίου 2010, θα έχουμε τη χαρά να το υποδεχτούμε στο Gagarin 205 Live Music Space, όπου οι Triffids και οι εκλεκτοί φίλοι τους μας προσκαλούν σε μια μοναδική συναυλία / γιορτή της υπέροχης μουσικής του Mc Comb, η οποία θα συνοδεύεται από προβολές που επιμελείται το ίδιο το group. Θα είναι μια μεγάλη και μακριά βραδιά που κανείς δεν θα θέλει να τελειώσει!

To line-up θα περιλαμβάνει όλα τα εναπομείναντα μέλη της μπάντας – Robert Mc Comb, Martyn P Casey (νυν μέλος των Bad Seeds του Nick Cave), Alsy Mc Donald, Graham Lee, Jill Birt – το τετραμελές συγκρότημα των Blackeyed Susans (στο οποίο συμμετέχει ο Phil Kakulas, ιδρυτικό μέλος των Triffids) και μια σειρά από guest τραγουδιστές και μουσικούς, όπως ο μεγάλος Mick Harvey (Birthday Party, Bad Seeds, Crime & The City Solution), ο Rob Snarski, η Melanie Oxley, ο Chris Abrahams (μέλος των Necks) και ο Ricky Maymi (μέλος των Brian Jonestown Massacre). Σύντομα, θα ανακοινωθούν τα ονόματα δύο ακόμα special guests! Συνολικά, μιλάμε για ένα… all-star σχήμα της Αυστραλέζικης σκηνής (και όχι μόνο), αποτελούμενο από 15 άτομα!

Στη διάρκεια του show θα ακουστούν σχεδόν όλα τα τραγούδια που έγραψε ο David McComb και τα οποία κατέστησαν τους Triffids ως ένα από τα σπουδαιότερα, αλλά και πιο αγαπητά στο Ελληνικό κοινό, συγκροτήματα της δεκαετίας του ’80. “Red Pony”, “Hell Of A Summer”, “My Baby Thinks She’s A Train”, “Wide Open Road”, “Personal Things”, “Tarrilup Bridge”, “The Seabirds”, “Raining Pleasure”, “Bright Light Big City”, “Field Of Glass”, “Born Sandy Devotional”, “In The Pines”, “Kathy Knows”, “Bury Me Deep In Love, “Trick Of The Light”, “Blinder By The Hour”, “Falling Over You”, “Goodbye Little Boy” και άλλα πολλά, προερχόμενα από τα πέντε υπέροχα albums που πρόλαβαν να κυκλοφορήσουν (“Treeless Plain” / 1983, “Born Sandy Devotional” / 1986, “In The Pines” / 1986, “Calenture” / 1987, “The Black Swan” / 1989) αλλά και από extended plays, όπως τα “Raining Pleasure” και “Field Of Glass”.

Όλα τα προαναφερθέντα (μαζί με την θαυμάσια συλλογή “Beautiful Waste And Other Stories” / 2008) επανακυκλοφόρησαν, από το 2006 και μετά, σε εμπλουτισμένες re-mastered εκδόσεις, από την ανεξάρτητη δισκογραφική Domino Records, κάνοντας τους γνωστούς σε μία νέα γενιά μουσικόφιλων, η οποία ίσως αγνοούσε, μέχρι πρότινος, την ύπαρξή τους.

Παράλληλα, το συγκρότημα άρχισε να δραστηριοποιείται ξανά πραγματοποιώντας λίγες επιλεγμένες συναυλίες στην Αυστραλία, αλλά και ορισμένες ακόμα χώρες. Έτσι, θα έχουμε την ευτυχία να τους ξαναδούμε στα μέρη μας - παρότι οι τελευταίες τους αναμνήσεις από την Αθήνα, στο επεισοδιακό ανοιχτό Φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων τον Σεπτέμβριο του 1988, στο Πεδίο του Άρεως, δεν ήταν και οι καλύτερες (κι ας τους έσωσε τελικά ο Χρήστος Δασκαλόπουλος, όπως οι ίδιοι διηγήθηκαν μετά στο New Musical Express) – και στη σκηνή του ανακαινισμένου Gagarin 205, ενός ακόμα χώρου που γράφει τη δική του ιστορία στα συναυλιακά δρώμενα της Αθήνας, εδώ και περίπου οχτώ χρόνια.

www.thetriffids.com
www.myspace.com/thetriffids

Όμως, οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ. Η “παρέα” του 1987 θα επιστρέψει πλήρης αφού σε αυτή θα συμμετέχει και το Ελληνικό συγκρότημα που είχε ανοίξει εκείνη την πρώτη συναυλία τους στο Ρόδον (αν και στην πραγματικότητα είχε ανοίξει, έστω και ανεπίσημα, το ίδιο το club μία βραδιά νωρίτερα), οι εξαιρετικοί Yeah! του Γιάννη Ντρενογιάννη (Anti Troppau Council, Libido Blume), της Χρύσας Πανταζή και του Τάκη Γιαννούτσου!

Η μπάντα είχε ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του ’87 και μέχρι το ’93, όταν αποφάσισαν να διακόψουν τις ζωντανές εμφανίσεις τους, πρόλαβε να κυκλοφορήσει δύο θαυμάσια albums (“Yeah!” / 1988, Ano Kato Records, “Festival” / 1992, MBI). Μέσα στα επόμενα χρόνια, συμμετείχαν με κάποια τραγούδια τους σε συλλογές (χαρακτηριστική η διασκευή τους στο “Policy Of Truth” για το “A Greek Tribute To Depeche Mode” της Klik Records, to 2004).

Από το 2005, αμέσως μετά την εμφάνισή τους στις “Last Days Of Rodon” συναυλίες (μαζί με τους Stranglers), δοκιμάζουν και πάλι τις δυνάμεις τους με πρόβες, αλλά και νέα κομμάτια. Τον περασμένο Αύγουστο ανέβηκαν ξανά στη σκηνή, σε μια συναυλία μνήμης για τον μουσικό Νίκο Δόικα, στη Ζήρεια. Η επιστροφή τους αποτελεί μία από τις καλύτερες ειδήσεις για την εγχώρια rock’n’roll σκηνή!

http://www.myspace.com/yeah_festival
Yeah! YouTube Channel


Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 21:00 και τα εισιτήρια κοστίζουν 30 ευρώ. Να σημειωθεί ότι θα υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός καθισμάτων μπροστά στη σκηνή. Η προπώληση θα ξεκινήσει με τη νέα χρονιά, στο Ticket House (Πανεπιστημίου 42 / τηλ. 210 3608366) και το www.ticketpro.gr.

Η παράσταση “ A Secret In The Shape Of A Song” πρωτοπαρουσιάστηκε από το Sydney Festival, το 2008.

Gagarin 205 Live Music Space: Λιοσίων 205, κοντά στον σταθμό Μετρό / ΗΣΑΠ “Αττική”. Website: www.gagarin205.gr

Γραφείο Τύπου / Πληροφορίες:
Θωμάς Μαχαίρας – thomasknife69@gmail.com – τηλ. 6944 814543

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου